Een gebroken wereld heel maken

Blog
Algemeen

Nu het niet mogelijk is om mensen thuis te bezoeken blijft er wat meer tijd over om te lezen. Deze weken heb ik het boek gelezen, met bovenstaande titel, van een opperrabbijn uit Groot Brittannië, Jonathan Sacks. Op zijn kenmerkende manier weet hij leerzame dingen te zeggen. Hij is in zijn leven heel veel gebrokenheid tegengekomen. Denk aan de nasleep van de holocaust. Hoe was de joodse wereld gebroken! Het is dan ook zeer verwonderlijk dat de joden zich herpakt hebben en een nieuwe staat hebben gesticht. Volgens Jonathan Sacks heeft dat ermee te maken dat de joden geleerd hebben vooruit te kijken, niet bij het verleden te blijven staan. Wel is het belangrijk om van het verleden te leren, maar je moet verder. God heeft ons mensen de opdracht gegeven om de aarde bouwen en te bewaren. Het gebrokene te helen.

Ik hoor hier en daar de vraag, hoe zal het gaan met de kerk na corona? Dit is niet iets wat we moeten afwachten. Het is aan ons om de uitdaging aan te gaan. Vaak gaat het om dingen die klein lijken. De meteoroloog Edward Lorenz heeft eens geschreven over het ‘vlindereffect’: de vleugelslag van een vlinder in Australië kan in Amerika een tornado veroorzaken.

Sacks geeft nog een mooi voorbeeld. Een oude man loopt ’s morgens langs te strand en ziet een jongeman zeesterren in het water gooien. Ze waren in de nacht aangespoeld. De oude man vraagt aan de jongen ‘waarom doe je dat?’ De jongen antwoordt, ‘anders gaan ze dood als straks de zon gaat schijnen’. ‘Maar het is toch onbegonnen werk, er liggen er duizenden, die kun je niet allemaal redden. Wat maakt het uit dat je je zo inspant?’ De jongen kijkt naar de zeester in zijn hand en gooit hem in de zee.  ‘Voor deze, zegt hij, maakt het wel wat uit’.

Wij kunnen niet de wereld veranderen, wel doen wat we kunnen. Jezus geeft ons daarvoor de kracht. Hij heeft door zijn lijden en opstanding ons leven nieuw gemaakt, van ons een koninkrijk van priesters gemaakt. Dat is ook een kant van de lijdensweek. Wij mogen tijdens de coronacrises, en daarna dienend bezig zijn.

O Heer, wees met uw kerk
en laat ons niet vergaan
maar zend uw kracht
diep in de nacht,
uw kracht om op te staan.
(Lied 591: 6)
 
 

Jaap Klaassen