Onzichtbare krachten

Blog
Algemeen

Het blijft onwerkelijk dat een onzichtbaar virus de hele wereld in de greep houdt. Het virus zien we niet, maar we moeten er wel rekening mee houden, anderhalve meter enz. Het heeft veel impact op het dagelijks leven. Grootouders kunnen hun kleinkinderen niet meer knuffelen. Restaurants en andere zaken zijn dicht. We kunnen niet samenkomen in de kerk. In de oorlog kon dat nog wel.
En dat allemaal door een geheimzinnige kracht, een virus.

Eerder heb ik in een blog geschreven dat een vlinder die in Australië zijn vleugels beweegt, een tornado in Amerika kan veroorzaken.
Zo iets zien we ook met dit virus. Het verlamt de hele wereld.

Er zijn meer onzichtbare krachten. We kennen ook een positieve kracht, onzichtbaar. Ik bedoel de heilige Geest. Deze werkt vaak ongemerkt door, ook tijdens de coronacrisis. Ook als we niet kunnen samenkomen. De Geest gebruikt het Woord, waar het verkondigd wordt. Waar 2 of 3 bijeenzijn. De Geest maakt gebruik van moderne technieken. En de Geest werkt wereldwijd.
Waar het coronavirus veel kapot maakt, is het de Geest die vernieuwt, geneest, verzoent. De Geest bevrijdt van angst. De Geest wijst wegen in de tijd. Ook in onze tijd. De Geest helpt ons om te bidden, om te blijven geloven.
De Geest wijst ons steeds weer naar Jezus, de opgestane, de levende.

De Geest stimuleert ons om te blijven zingen, zoals met Lied 675:
Geest van hierboven,
leer ons geloven,
hopen, liefhebben door uw kracht!
Hemelse vrede,
deel U nu mede
aan een wereld die U verwacht.

Jaap Klaassen