Vakantie?

Blog
Algemeen

De zomervakantie komt dichtbij. Gaan we weg of gaan we niet? Als we weggaan, blijven we dan in Nederland of gaan we naar het buitenland? Zomaar vragen waar mensen op dit moment mee bezig zijn. Zelfs vakantie is niet meer vanzelfsprekend.
Ook dat zet je aan het denken. Waarom ga je eigenlijk op vakantie? Het meest simpele antwoord is natuurlijk: om uit te rusten. Maar ik denk het in onze tijd veel meer geworden is dan dat. Het kan een soort statussymbool zijn. Het kan natuurlijk ook een vlucht zijn uit van alles en nog wat. Wat mis je eigenlijk als je niet op vakantie gaat?

Rust is iets goeds. Niet voor niets hoort de rustdag ook bij de scheppingsdagen. Mischien is het goed om de komende tijd daar bij stil staan. Rust hebben we nodig. Hoe kunnen we de zomer zo invullen dat het vooral een rustperiode wordt? Ook al kun je niet weg. Er niet even tussenuit. Misschien is het juist wel goed, om in je eigen omgeving rust te leren zoeken. Ook al kun je, als je gaat, op je vakantiebestemming niet van alles doen vanwege de nodige beperkingen. Misschien is het wel goed om rust te leren zoeken zonder van alles in je vakantie te doen. En zo ook te ontdekken wat het is om te rusten in God. Dingen los te laten, in Zijn handen te leggen. Te leren niets te doen.  Een soort vasten alleen dan met betrekking tot vakantie.

Ds. Bernard van Vreeswijk