Verdiend

Blog
Algemeen

‘We hebben nu weer vrijheid verdiend’. Dit hoor je op dit moment wel eens om je heen. “We hebben ons zo lang gehouden aan allerlei maatregelen. We hebben zoveel offers gebracht om anderen te beschermen. Nu hebben we ook wel weer wat ruimte verdiend.”

Het zijn van die uitspraken die misschien verraden dat het wel heel moeilijk leven is zonder God of zonder bedoeling achter de wereld. Als het namelijk waar zou zijn, dat God er niet is en ons bestaan één grote toeval is, dan heeft het geen enkele zin om zo te praten. Hoezo verdiend? Toeval rekent niet in verdienste. Een virus, dat toevallig ontstaan is, al helemaal niet. Dat loopt echt niet te denken: “Jullie hebben je zo hard ingespannen de laatste tijd, ik zal nu wel wat rustiger aan doen”.

Of zou de gedachte ‘We hebben nu weer wat vrijheid verdiend’ toch laten voelen dat het leven uiteindelijk niet toevallig kan zijn en dat goede dingen beloond horen te worden en kwade gestraft? “Ik geloof in Christus die komt om te oordelen de levenden en de doden”: het sluit misschien wel meer aan bij ons levensbesef dan we denken. Gelukkig is Christus meer dan een Rechter. Hij is ook Redder.

 

Ds. Bernard van Vreeswijk