Met Anthony Brummelkamp naar het panorama van de 19e eeuw GAAT NIET DOOR

Activiteit
Leerhuis
Datum: 
maandag 8 april 2024 - 14:53
Locatie: 
Emmaüskerk

Gaat i.v.m. gezondheidsproblemen van de inleider niet door.

In de kerkgeschiedenis van Hattem is Anthony Brummelkamp een canon-figuur: als jong predikant scheidde hij zich in 1835 af van het hervormde kerkgenootschap en werd hij voortrekker van de Afscheiding, eerst regionaal, maar al snel ook in de landelijke beweging. Die werd groter en sterker dan koning Willem I ooit voor mogelijk hield toen hij probeerde die beweging de kop in te drukken.
Het boeiende verhaal van de Afscheiding in Hattem is al vaak verteld. Dat houden we dus kort.
Interessanter is het om vanuit Brummelkamps lange leven als dominee, professor en maatschappelijk betrokken kerkjournalist rond te kijken in de bredere wereld van de 19 e eeuw. Tijdens zijn leven veranderde er in Nederland geweldig veel, op religieus en kerkelijk, maar ook economisch, in de politiek, in het onderwijs en op sociaal gebied. In die ontwikkelingen leefde Brummelkamp intensief mee, met een open mind en tegelijk vanuit een sterke christelijke en gereformeerde overtuiging.
Allerlei lijnen en vraagstukken uit die tijd zijn nog steeds herkenbaar in de Nederlandse samenleving van vandaag. Goed om dus samen door het venster van Brummelkampsleven naar het panorama van de 19 e eeuw te kijken!