Answer Me, My Love

Blog
Algemeen

In deze vreemde en verwarrende tijd probeer ik door alles heen wat houvast te vinden in bronnen die mij voeden: liefde van en voor de mensen om mij heen, verhalen uit de Schrift,  de ontluikende lente, muziek.

Nu ben ik een groot fan van de Amerikaanse pianist Keith Jarrett. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met mijn eigen liefde voor de piano. Ik speel er deze tijd zelf ook wat meer op. Een heel aantal jaren geleden heb ik een keer een concert van Jarrett bijgewoond, samen met onze jongste dochter, ook een pianofan, in De Doelen in Rotterdam. Geweldig. Jarrett speelt ook klassieke pianomuziek, maar hij weet mij vaak het diepst te raken met zijn vrije jazzcomposities. Ik put er troost uit.

Op zijn nieuwste CD (Munich 2016) werd ik verrast door zijn prachtige en ontroerende interpretatie van een tot dan toe voor mij onbekend lied: Answer Me, My Love. Ik ben er wat over aan het lezen gegaan, om er nog meer van te kunnen genieten.

Het blijkt oorspronkelijk een romantisch Duits liedje te zijn uit de 50er jaren, getiteld ‘Mütterlein (Moedertje)’. De Engelse tekst is geschreven door Carl Sigman in 1953. Hij schreef het oorspronkelijk als een lied met een religieus thema: ‘Answer Me, Lord above’. Over een vraag aan God waarom de zanger zijn geliefde heeft verloren. Het werd een hit. Alleen, de BBC verbood het lied vanwege de ‘religieuze’ toon en Sigman herschreef het om de verloren geliefde rechtstreeks aan te spreken, onder de titel ‘Answer Me, My Love’. De best verkochte versie van het nummer werd in 1954 opgenomen door Nat King Cole. Het nummer staat dus in het live repertoire van Keith Jarrett. Hij heeft het vanaf 2010 minstens 15 keer uitgevoerd met zijn trio en solo. Het is op YouTube te beluisteren.

De tekst zou je mijns inziens ook ‘religieus’ mogen interpreteren. Dan wordt het een bijna mystieke tekst, van een mens, in deze coronacrisistijd op zoek naar de liefde van God.
Ik geef mijn eigen vrije vertaling, als een lied van verlangen en troost in deze tijd:

Antwoord mij, bron van mijn liefde,
waaraan heb ik dit verdiend?
Zeg mij hoe ik uw liefde ben kwijtgeraakt,
antwoord mij toch, mijn lief.
U was de mijne gisteren,
en ik dacht dat ik altijd op uw liefde kon rekenen.
Zeg mij toch wat ik verkeerd heb gedaan,
antwoord mij toch, mijn lief.
Als U beter af bent zonder mij, is dat misschien terecht.
Maar als U toch nog aan mij denkt, luister dan naar mijn gebed.
U weet dat ik altijd eerlijk probeer te zijn,
zou U het niet opnieuw met mij willen proberen?
Ik zoek U met al mijn zorgen,
antwoord mij toch, mijn lief.

ds.Wim Hortensius