Puzzelen

Blog
Algemeen

Heel jammer, wij zouden vanavond naar het Orpheustheater in Apeldoorn gaan voor de musical Hello, Dolly! Een mooi cadeau voor een bijzondere verjaardag. Wij houden er van om naar musicals te gaan, waar vaak zoveel leven en vrolijkheid in zit. Het virus heeft ook hier een stokje voor gestoken. De voorstelling wordt verplaatst, maar naar wanneer is nog niet bekend. Op de website van Orpheus staat: Het blijft echter een hele ingewikkelde puzzel om alle voorstellingen en concerten te verplaatsen. We vragen daarom nog heel even je geduld, en bovenal: bewaar je ticket, geniet later!

Morgen vieren wij onze trouwdag, ook dat zal anders gaan dan anders en hierover zijn wij uitgepuzzeld: we zullen genieten van een heerlijke maaltijd thuis, bezorgd door een plaatselijke ondernemer. 

Er wordt in deze coronacrisistijd veel meer gepuzzeld dan anders. Letterlijk: veel mensen zijn weer of opnieuw begonnen aan legpuzzels of de puzzels in kranten en puzzelboekjes. Maar ook figuurlijk: kerken, theaters, scholen, musea en horeca puzzelen over mensen ontvangen op anderhalve meter afstand van elkaar. Juist die plekken die er op zijn gericht om mensen samen te brengen voor bezinning, scholing en inspiratie hebben nu een hele ingewikkelde puzzel te leggen. Want alle maatregelen zijn er nu juist voor bedoeld om mensen afstand te laten houden van elkaar.  

Het geldt bijvoorbeeld ook voor het afnemen van rijexamens. Hoe doe je dat op anderhalve meter afstand van elkaar? Alexander Pechtold, tegenwoordig voorzitter van het CBR (Centraal Bureau Rijexamens), vertelde hoe zijn organisatie zit te puzzelen om 300.000 aanvragen voor het rijexamen in te halen.

Puzzelen, het heeft iets ontspannens, maar het kan ook heel inspannend zijn. 

Ook in ons geloof kunnen we in de war raken als de puzzel niet meer klopt. Als we niet meer weten, misschien wel juist in deze crisistijd, hoe alles in ons leven en in de wereld in elkaar past en te rijmen is met ons beeld van God. Als we het idee hebben dat er puzzelstukjes missen. Puzzelen met God.

In een lied van Jan Wit wordt dit zoeken naar zin en geloof prachtig beschreven, als hij dicht (Liedboek 2013:823/Liedboek 1973:480, de verzen 4 en 5) 

Door een geheimenis omsloten,
door alle dingen uitgestoten,
gaat een mens op alle dingen in.
Alleen uw woord geeft aan zijn falen,
zijn rustloos zoeken en verdwalen
een onuitsprekelijke zin.

O God, wij bouwen als ontheemden,
wij wonen en wij blijven vreemden,
bestemd voor hoger burgerrecht.
Wil ons, o Koning der getijden,
een woning in de stad bereiden
waar Gij het fundament van legt.

 

 

ds.Wim Hortensius