Volharding

Blog
Algemeen

Een van de dingen die het geloof kenmerkt is volharding. Pinksteren, het feest waarop we ook het begin van de kerk gedenken, ligt nog maar net achter ons. Wat mij altijd weer treft, is de volharding van die gemeente. Volhouden hoort bij gemeente-zijn. Daardoor gebeurden er indrukwekkende dingen.

Volhouden is nu ook nodig in onze maatschappij. Soms hoor je wel eens om je heen: Het heeft nu wel lang genoeg geduurd met al die maatregelen, laten we de teugels maar weer vieren. Maar alle deskundigen waarschuwen ons: “We moeten blijven volhouden, als we de situatie onder controle willen houden. Dat zal ook echte enige tijd nodig zijn”. Volhouden - zonder daarbij overigens in krampachtigheid of wetticisme te vervallen - is de weg naar een gezonde toekomst.

Het zou voor de gemeente geen punt moeten zijn, bekend als ze is met het geheim van volharding. Of zou het andersom zijn, dat de oproep voor een gezonde maatschappij een les is, die ons leert dat volhouden ook de weg is naar een gezonde en vitale gemeente?

 

Ds. Bernard van Vreeswijk